
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Migration 

and 

Home Affairs 

 

Children of Beneficiaries of International Protection [2020.60]  
Answered by AT, BE, BG, HR, CY, CZ, EE, DE, FR, HU, IE, IT, LV, LT, LU, MT, NL, PL, PT, SK, SI, ES, SE, and NO  

Launched on 31 August 2020 by BAMF DE. 

KEY POINTS TO NOTE 

The Asylum Procedure Directive (abbr. APD; 

DIRECTIVE 2013/32/EU) stipulates in art. 33 par. 2 (a) 

that Member States may consider an asylum applica-

tion as inadmissible if another Member State has 

granted international protection. 

 

BACKGROUND 

According to recent jurisprudence in Germany, art. 33 

par. 2 (a) APD does not apply to children who are born 

in Germany and whose family members are beneficiar-

ies of international protection in another Member 

State. This situation happens when the child is born 

after the family members left the Member State that 

granted them protection and illegally moved to another 

Member State. Therefore, the child is not beneficiary of 

international protection as no protection was granted 

by the first Member State. 

 

MAIN FINDINGS 

Q1. Do you apply art. 33 par. 2 (a) APD for the child in 

these cases? 

BG, HR, EE, DE, FR, LV, LT, LU, MT, PL, SK, SI and 

SE do not apply Art. 33 par. 2 (a) APD to children who 

are born on their territory and whose family members 

are beneficiaries of international protection in another 

(Member) State (). 

In DE and LU it was only in light of recent jurispru-

dence that the children’s application is no longer con-

sidered as inadmissible acc. to art. 33 par. 2 (a) APD. 

This was the case in DE after a ruling of the German 

Federal Administrative Court and in LU through a deci-

sion of the administrative tribunal.  

BE, CY, IT, NL, PT, ES apply Art. 33 par. 2 (a) APD 

concerning applications of children of beneficiaries of 

international protection granted by another Member 

State. In BE, taking into account both, art. 11 par. 3 

APD and Art. 23 QD, and in the absence of observa-

tions against such a decision, a single inadmissibility 

decision, covering both the parents and the accompa-

nied minor, will generally be taken. IT considers an 

asylum application inadmissible if the applicant has 

been recognised as a refugee/beneficiary of subsidiary 

protection by another State, which is a signatory to the 

Geneva Convention, and he/she can still benefit of this 

protection. With regard to accompanied children, the 

general rule is that the minor has to follow their par-

ents also if they are affected by an “expulsion” order. 

The implied situation in the question is not applicable 

in CZ, HU, IE and NO. IE and NO do not participate in 

the APD and therefore are not bound by it. 

Q2. If you answer no to question 1, do you consider 

the child’s application a Dublin-case and do you con-

sider Art. 20 par. 3 of the Dublin-III-Regulation appli-

cable? 

BG, HR, EE, DE, LV, LU and PT consider art. 20 par. 

3 of the Dublin-III-Regulation to be applicable to the 

case in question. For HR, LV, LU and PT, the respon-

sibility for the child’s application cannot be separated 

from the responsibility for the parents’ application, also 

taking into account the best interest of the child and 

not risking separating them from their parents. For 

DE, the responsibility for the child’s application and 

the responsibility for the parents’ application are not 

two different issues. In accordance with Art. 24 par. 2 

QD, the Member State that granted protection for the 

parents has to issue a residence permit to the child 

and by doing so should assume responsibility for the 

child’s application. 

CZ, FR, IE, LT, MT, PL, SK, SI and SE do not consid-

er the child’s application a case in which art. 20 par. 3 

of 
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the  Dublin-III-Regulation is applicable. MT would 

however not excludes a case by case evaluation, which 

among other things takes the procedure adopted by 

the Member State responsible for the parents into ac-

count. This results in outcomes where the child is 

transferred with the parents in accordance with the 

Return Directive as well as cases where the Dublin-III-

Regulation has to be applied instead. SE ceased appli-

cation of art. 33 par. 2 (a) due to a judgement from 

the Migration Court of Appeal (MIG 2014:26). The 

court has stated that Art. 20 (3) is only applicable if 

the parent of the child is an asylum seeker which is not 

the case if the parents have been granted refugee 

status by another MS. Nonetheless, if there is a written 

consent from the parent/s of the child, art. 9 Dublin-

III-Regulation can be applied. LT, SK and SI consider 

such case to fall under art. 9 of the Dublin-III-

Regulation since this Article refers to family members 

who have been allowed to reside as beneficiaries of 

international protection. HU has not yet encountered 

such a case. 

Although the APD is not applicable for NO, there is a 

similar national procedure for such cases. The applica-

tion for the family as a whole is considered inadmissi-

ble and it is assumed that the child will be granted 

international protection upon return to the Member 

State responsible for the parents. Should the returning 

Member State refuse the transfer, only then will Dublin 

procedures take place. 

Q3. If you answer no to question 2, do you consider 

the child’s application inadmissible on other grounds? 

At the moment, no Member State established any oth-

er grounds to deem inadmissible an application of a 

child born in their territory and whose parents were 

granted international protection by another Member 

State.  

Q4. If you answer no to question 3, do you consider 

the child’s application admissible and conduct a normal 

asylum procedure (examination on the merits) for the 

child? 

CZ, EE, EI, LU, PL, SK, SI and SE would consider 

such an application as admissible, although EE regards 

these type of situations as unlikely to occur. FR points 
out that the child’s application will only be considered 
admissible if their parents have not applied for asylum 
and are not subject to Dublin procedures. 

In LU, if the Dublin transfer timeline expires, and there 

are no other grounds to consider the application ad-

missible, a normal asylum procedure is to take place. 

SK, SI and SE would examine the application on the 

merits if the procedure under art. 9 of the Dublin-III-

Regulation would not succeed, i.e. there is no consent 

by the child’s parents.  

 

 

EMN NCPs participating: Responses from Austria, 

Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, 

Estonia, France, Germany, Hungary, Ireland, Italy, 

Latvia, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Poland, 

Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden and Nor-

way (23 in total). EMN NCP Austria has provided a 

response to the requesting EMN NCP, but has request-

ed that it is not disseminated further. 

Disclaimer: The responses of the Member States 

regarding this ad-hoc query have been provided pri-

marily for the purpose of information exchange among 

the EMN National Contact Points (NCPs) in the frame-

work of the EMN. The contributing EMN NCPs have 

provided information that is to the best of their 

knowledge up-to-date, objective and reliable. Howev-

er, the information provided in the present summary is 

produced under the exclusive responsibility of the EMN 

Germany and does not necessarily represent the offi-

cial policy of an EMN NCPs' Member State. The re-

sponses are interpreted by EMN Germany to write this 

summary. 
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